Babka jajowata

Babka jajowata to roślina od dawna stosowana, jako środek zapobiegający zaparciom i przeciwdziałającym biegunkom. Lecznicze właściwości pozwoliły jej zyskać uznanie, jako środek doskonale absorbujący nadmiar płynów zalegających w jelitach, poprawiający ich perystaltykę i pomagający w łatwym wypróżnianiu. Cechą charakterystyczną tej rośliny jest bardzo duża zawartość naturalnego błonnika, znajdującego się zwłaszcza w łupinach. Dzięki jego zawartości roślina pęczniej w żołądku, powodując tym samym uczucie sytości i zmniejszając apetyt oraz zarazem usprawniając pracę jelit. W związku z tym roślina bardzo szybko została doceniona, jako skuteczny suplement diety w walce ze zbędnymi kilogramami. Jakie jeszcze właściwości posiada babka jajowata i co warto o niej wiedzieć?

Krótka charakterystyka babki jajowatej

Babka jajowata jest rośliną wieloletnią. Osiąga wysokość w granicach od 20 – 40 cm. Występuje na terenach dobrze nasłonecznionych i nawodnionych. Jej ojczyzną są kraje Azjatyckie, Hiszpania oraz północna Afryka. Hodowana jest również w Stanach Zjednoczonych oraz Brazylii. Liście mają charakterystyczny kształt lancetowaty i pokryte są delikatnymi włoskami. Z każdej rozety wyrastają kwiatostany przypominające walcowate kłosy. Kwiaty są drobne i mają biały kolor. Owoc rośliny to niewielka, brązowa torebka, w której znajdują się małe, jasnobrunatne nasiona, kształtem przypominające łódeczki o długości 2 mm. Łupiny nasion są niezwykle cennym źródłem błonnika naturalnego. Ponadto zarówno nasiona jak i sama łupina babki jajowatej obfituje w związki śluzowe, stanowiące około 10 – 15% ich zawartości, które mają właściwości lecznicze. Zbiór nasion przypada na okres po całkowitym dojrzeniu rośliny. Następnie są one suszone w zacienionym miejscu z dopływem powietrza. W nasionach znajdują się również czynne substancje takie jak olejki, cukry, fitosterole, alkaloidy monoterpenowe i triterpenowe oraz aukubina.

Cenna łupina – babka jajowata

Najbardziej wartościowym elementem jest rośliny jest jej łupina, czyli ta część, która otacza nasiona. Jest ona jednym z najcenniejszych źródeł błonnika naturalnego. W Indiach w celach leczniczych znana i stosowana jest już od ponad dwóch tysięcy lat, jako środek usprawniający pracę jelit i niwelujący problemy z wypróżnianiem. Wykazuje ona bardzo silne właściwości wchłaniania wody, dzięki czemu potrafi ona nawet czterokrotnie powiększyć objętość stolca i tym samym pobudzić jelita do wzmożonego działania, doskonale je udrożniając. Doskonale również reguluje jego konsystencję, dzięki czemu można ją stosować zarówno przy biegunkach, jak również w przypadku zaparć. W przypadku biegunki łupina pochłania nadmiar wody ze stolca, natomiast przy zaparciach ze względu na to, że pobiera ona wodę już w trakcie trawienia w żołądku, to w momencie, w którym przedostaje się do jelit rozrzedza stwardniałą masę kałową i pomaga w łatwy sposób ją usunąć. Ponadto łupina ma również doskonałe zdolności absorbcji toksyn z przewodu pokarmowego.

Babka jajowata – zastosowanie

Babka jajowata ze względu na swoje lecznicze właściwości ma kilka zastosowań. Przede wszystkim jej spożywanie zalecane jest osobom cierpiącym na problemy z wypróżnianiem, zarówno tym cierpiącym na zaparcia jak i tym borykającym się z problemem biegunki, jak również osobom po przeprowadzonych operacjach chirurgicznych, kiedy to zalecane jest bezproblemowe wypróżnianie. Ponadto dzięki dużej zawartości naturalnego śluzu występującego zwłaszcza w łupinach znalazła ona również zastosowanie w leczeniu hemoroidów, stanów po operacyjnych odbytu lub odbytnicy oraz wszelkich stanów zapalnych jelit. Łagodzi również napady związane z zespołem jelita drażliwego. Działa także osłonowo w przypadku choroby wrzodowej. Z powodu braku występowania skutków ubocznych zalecana jest kobietom w ciąży, osobom starszym oraz diabetykom. Ponadto roślina ta pomaga obniżyć poziom szkodliwego cholesterolu, poziom cukru i trójglicerydów oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi, przez co zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej serca. Nasiona rośliny są również cennym źródłem antyoksydantów.

Babka jajowata a odchudzanie

Ze względu na dużą zawartość błonnika, jak również obecności dobroczynnych dla układu trawiennego śluzów babka jajowata jest bardzo cenioną rośliną w procesie walki ze zbędnymi kilogramami. Najczęściej bywa stosowana, jako doskonały suplement diet odchudzających. Oprócz wspomnianych wcześniej właściwości pozwalających niwelować uczucie głodu, duża zawartość błonnika naturalnego występującego zwłaszcza w łupinach i nasionach rośliny doskonale pobudza przemianę materii i w bezpieczny sposób oczyszcza organizm ze szkodliwych toksyn i substancji. Ponadto zawarty w niej naturalny błonnik wspaniale wspomaga działanie flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym. Spożyta na poł godziny przed planowanym posiłkiem doskonale wypełnia żołądek i zmniejsza odczucie głodu, przez co aby odczuć sytość nie musimy zjadać dużych porcji pokarmu. Sama w sobie natomiast nie jest ani kaloryczna, ani nie dostarcza zbyt wielu wartości odżywczych. Odchudzanie z jej stosowaniem jest bezpieczne dla organizmu i pozwala osiągać spektakularne efekty, co doskonale odzwierciedlają dotyczące tej wyjątkowej rośliny, jaką jest babka jajowata opinie osób, które zdecydowały się uwzględnić ją w swojej diecie. W celu osiągnięcia jeszcze większych efektów bardzo często jest ona również łączona z drugą rośliną naturalnie wspomagającą proces odchudzania, jaką jest babka płesznik.

Sposoby stosowania babki jajowatej

Najlepszym sposobem stosowania babki jajowatej jest spożywanie jej nasion podczas jedzenia lub picia. Można dodawać ją do zup lub sosów, jako formę naturalnego i skutecznego zagęszczenia potrawy. Łupiny rośliny można także dodać do płatków, owoców, jogurtów lub mleka. Aby uzyskać jak najlepszy efekt w przypadku problemów z prawidłowym wypróżnianiem powinno się ją spożywać przez kilka kolejnych dni podczas każdego posiłku. Bardzo ważne jest przyjmowanie podczas całej kuracji odpowiedniej ilości płynów, dlatego, że brak optymalnego nawodnienia organizmu w tym czasie może skutkować odwodnieniem, bólami głowy oraz brzucha. Można również przygotować napar z jej ziaren. W tym celu jedną łyżkę stołową nasion zalewamy szklanką gorącej wody i odstawiamy. Po upływie około 20 minut napar jest już gotowy do spożycia. Do przygotowania naparu mogą posłużyć również łupiny rośliny. Wówczas 2 lub 3 łyżki rozpuszczamy w dowolnej substancji i wypijamy. Stosowana w ten sposób babka jajowata bardzo szybko w pozytywny sposób wpłynie na nasz organizm poprawiając funkcjonowanie układu pokarmowego, usprawniając pracę jelit, a także pozwoli na zachowanie prawidłowej masy ciała. Co ciekawe roślinę można także stosować zewnętrznie w postaci okładów w przypadku suchego zapalenia skóry, podrażnienia oka oraz zapalenia powiek i spojówek, a także w sytuacjach występowania zmian trądzikowych i atopowego zapalenia skóry. Można również stosować kąpiele wodne przygotowywane na bazie rośliny w przypadku zbyt dużej suchości stóp.